Reclame voor het Energielabel

Het Energielabel woning, hoe ziet het eruit en waar vind ik welke informatie ? Een vraag die u zich wellicht wel eens heeft afgevraagd. In het document is namelijk behoorlijk wat informatie van de woning opgenomen.

Laten we beginnen bij het begin… rechts bovenaan beginnen we met het huidige energielabel van de woning. Deze staat weergeven met een illustratie met de letters G tot en met A en de daarbij behorende kleuren van rood naar groen. Rood = veel besparingsmogelijkheden en groen = weinig besparingsmogelijkheden.

Ook vinden we rechts bovenaan het registratienummer, de datum van registratie en de datum tot wanneer het document geldig is.

Dan beginnen we aan de algemene woningkenmerken. Het woningtype, de oppervlakte, soort glas en de na- isolatie mogelijkheden. Al deze informatie staat benoemd in het eerste gedeelte van het document. Er kunnen al isolatiemaatregelen staan ingevuld dit betekent dat de woning is voorzien van deze isolatievorm. Helaas hoeft dit niet altijd te betekenen dat deze isolatie maatregel nog zorgt voor goede isolatie en een besparing, veel isolatie materiaal voldoet niet meer aan de eisen of zijn zodanig oud dat het niet meer werkt. Het is raadzaam om eens na te gaan welk isolatie materiaal er is aangebracht en of dit toe is aan vervanging.

Onder de gegevens van de woning en de wel of niet aanwezige isolatie staan suggesties om te kunnen besparen op de energierekening. Hierbij kunt u denken aan; Zonnepanelen, HR++ glas aanbrengen of de ketel vervangen naar een nieuwer en zuiniger type.

Ook is er een handige besparingstabel weergegeven met de verschillende mogelijkheden en hoeveel deze op jaarbasis zullen besparen, wat de eenmalige kosten hiervan zijn, de terugverdientijd is en het rendement.

Deze gegevens zijn aangepast naar uw woning, op het moment van registratie. De werkelijke besparing is uiteraard afhankelijk van het huidige stookkosten en overig energieverbruik.